Hur Ofta Bör Du Byta Ut Din Cykelhjälm För Att Vara Säker?

En av de viktigaste delarna av cykelutrustning är hjälmen. I händelse av en krasch kan en hjälm rädda ditt liv, och därför måste du se till att den förblir i toppskick. Hur ofta ska din cykelhjälm bytas?

Din cykelhjälm bör bytas ut vart 5-10 år beroende på hur ofta den används och hur du sköter den. Du bör också byta ut din hjälm om den har varit med om en olycka. Det är dags att byta ut din hjälm om den börjar visa tecken på slitage.

Moderna hjälmar kan hålla längre än den föreslagna tiden. Men om hjälmen inte passar bra eller kommer från 70-talet och början av 80-talet måste du byta ut dem.

Hur Länge Håller En Cykelhjälm?

Hur väl du tar hand om din cykelhjälm avgör dess livslängd. Ändå, även med bästa vård, kommer det fortfarande att behöva kontrolleras för defekter regelbundet.

Enligt de flesta tillverkare bör en bra hjälm hålla mellan 5 och 10 år, beroende på hur mycket du använder den.

Tvärtom rapporterade MEA Forensic 2015 att deras tester på använda hjälmar (utan krockhistorik) visade att skumfodrarna behåller sin effektivitet i många år.

Vissa hjälmar var faktiskt 26 år gamla och deras prestanda var kompromisslös.

Dessa rapporter visar att cykelhjälmar kan hålla en livstid. Ändå är det alltid klokt att följa tillverkarens råd. Du bör inspektera din hjälm var 3-4 månad för eventuella defekter.

Kontrollera om det finns sprickor eller bucklor i skalet. Dessutom, om utsidan ser bleka ut eller skalet separeras från EPS, är det dags att byta ut din cykelhjälm.

Hur Ofta Ska Du Byta Ut Din Cykelhjälm?

Tyvärr är vissa cyklister oftast ovilliga att byta ut sina cykelhjälmar. Moderna hjälmar är slitstarka och kan hålla i många år. Vissa situationer kan dock kräva omedelbar utbyte. Det här är några av de vanligaste:

1. Byt Ut Din Cykelhjälm Efter En Krasch

Efter en huvudskada är det avgörande att byta ut hjälmen.

Hjälmens skum är gjord för att skydda dig i en krock. Hjälmens skum är värdelöst efter en enda krasch. Det kommer inte att skydda dig från efterföljande krascher.

Det skulle vara självmord att fortsätta använda en hjälm för cykling som förlorat sin integritet.

Att byta cykelhjälm efter en krasch ska inte vara diskutabelt. Det bästa vore om du skaffade en ny hjälm till nästa åktur.

2. Efter Ett Hårt Fall

Om din hjälm faller på en hård yta kan den spricka, vilket garanterar en byte. Hjälmen kan faktiskt bilda små sprickor av att tappa den. Dessa sprickor är inte svåra att se. De där sprickorna kan vara livshotande.

Även om hjälmen kan se perfekt ut efter att den har kastats, är det bäst att ta den till tillverkaren för inspektion innan du använder den. Tillverkare kommer att inspektera kraschade hjälmar för att avgöra om de är i behov av byte.

3. När Det Passar Dåligt

Den andra faktorn som borde få dig att byta ut din nuvarande cykelhjälm är hur den sitter. Om huvudbonaden är för stram eller för lös kanske den inte skyddar dig som förväntat vid en krock.

En bra hjälm ska sitta bekvämt på ditt huvud för att undvika skador.

De vaggas också till baksidan av huvudet och ligger tätt mot din panna, och ser till att hjälmen sitter stadigt på plats.

4. När Det Finns Synliga Tecken På Skador

Din cykelhjälm kommer att börja bäras efter flera år. Därför är regelbunden inspektion av hjälmar för eventuella skador en försiktig sak att göra.

Så, vilka tecken kommer du att leta efter för att vara säker?

Liksom andra plastmaterial försämras cykelhjälmar med tiden. Ändå är nedbrytningshastigheten så liten att du kanske inte märker det.

Du bör först kassera skalet om det börjar visa bucklor.

Inspektera även ventilerna för sprickor eller splittring av EPS. Du bör också överväga att byta outfit om en del, som remmarna, saknas.

Viktigast av allt, när polykarbonatskalet börjar separera från EPS, ta inte en andra gissning; gå för en ny hjälm.

5. Det Går Tillbaka Till 70- Och 80-talen

Å andra sidan, om din cykelhjälm är en av de där antika samlingarna från 70- och 80-talen behöver du definitivt uppgradera.

Även om de flesta av dessa gamla hjälmar ser tilltalande ut, uppfyller de inte dagens säkerhetsstandarder. De kan inte ge det skydd som krävs vid en allvarlig krasch.

Noterbart är att vissa av dessa hjälmar inte har ett hårt skal, vilket sätter dig i fara även i en mindre olycka.

Dessutom kan hjälmar tillverkade på 1970-talet ha ett hårt skal med tunn frigolitstoppning. I händelse av en olycka utsätter detta dig för risker.

Du kanske inte behöver byta ut din 80-åriga cykels ASTM- eller Snell-dekal. Ta bara med den för inspektion, så kommer tillverkaren att ge dig råd.

Men om du bestämmer dig för att välja en ny cykelhjälm skulle det vara ett perfekt val.

Hur Du Tar Hand Om Din Cykelhjälm

Varje hjälm innehåller en bruksanvisning. Detta dokument ger information om produktens förväntade livslängd. För det första indikerar det att du bör byta ut utrustningen vid en krasch eller efter ett visst antal år.

Ändå, här är några faktorer som hjälper dig att förlänga livslängden på din hjälm.

  • Undvik Kemisk Exponering

Kemikalier kan göra att EPS blir mindre effektivt om de kommer i kontakt med det. Du kanske tänker på kemikalier med brännande effekter.

Jo, de kan också skada din hjälm, men vi pratar om vanliga produkter som smörjmedel och avfettningsmedel. De kan också försämra EPS.

Egentligen rekommenderar hjälmtillverkare att du rengör din hjälm med tvålvatten och noterar någon annan kemisk form.

  • Skydda Hjälmen Från Stötar

Din hjälm kommer att hålla längre om du är noga med säkerheten. Du måste se till att hjälmen inte utsätts för några stötar eller stötar om den inte är i en olycka.

Se till att hjälmen förvaras på en säker plats när du transporterar eller förvarar den. Det är lätt att glömma hjälmen när den inte används. Du måste dock se till att kvaliteten på din hjälm inte lider av dålig hantering.

Andra Vanliga Frågor

1. Hur Mycket Kostar En Bra Hjälm?

En bra cykelhjälm kommer att kosta allt mellan € 1000, beroende på din budget och de funktioner du tycker är nödvändiga.

Ändå kostar vissa hjälmar mindre än men de kanske inte uppfyller vissa avgörande specifikationer.

2. Hur Mycket Bör Du Spendera På En Cykelhjälm?

I genomsnitt borde en anständig hjälm för en cykel kosta runt. Speciellt kan högklassiga cykelhjälmar kosta långt över medan den lägsta delen av marknaden har produkter som går för så lite som

Du behöver inte spendera mycket för att köpa en cykelhjälm som är pålitlig.

3. Utgår Verkligen Hjälmar?

EPS-skummet som används för att tillverka hjälmfoder försämras inte med tiden. Skalet kommer så småningom att förlora sin integritet, som med alla plastföremål.

Trots att tillverkare lägger till UV-hämmare till skalplasten, påverkas den fortfarande av exponering för direkt solljus, men i lägre takt.

Om din hjälm ser bleka ut är det ett tecken på att tiden för att byta ut den är nära.

Tillverkare rekommenderar att hjälmar byts ut vart femte till tionde år. Du kan hitta mer information om Do Bike Helmets Expire från det här inlägget som vi tidigare skrivit.

4. Kan Man Använda En Cykelhjälm Efter En Krasch?

Du bör byta ut din cykelhjälm om du har varit i en krock. Även om den kan tyckas vara i perfekt form, kommer hjälmen med största sannolikhet att ha utvecklat svagheter som kommer att göra den ohjälpsam vid en andra vältning.

5. Vad Gör Du Med Gamla Cykelhjälmar?

För skadade hjälmar kan du lämna dem till återvinning. Eftersom de flesta återvinningsanläggningar inte blandar material, är det bästa du kan göra med din gamla hjälm att ta isär den. Som sådan kommer du att lägga plast i plastpapperskorgen.

Det Sista Ordet

En av de vanligaste frågorna angående cykelsäkerhet är hur ofta du ska byta ut din cykelhjälm.

De flesta tillverkare rekommenderar att man skaffar en ny hjälm vart 5-10 år. Den viktigaste regeln är att kassera din hjälm efter en krasch.

Du bör också byta ut hjälmen om den faller på ett hårt underlag. Dessutom, om skalet börjar visa några tecken på nedbrytning, vänta inte tills du kraschar med att byta ut det. Det är viktigt att göra det omedelbart.

Slutligen, för att hålla miljön ren, är det lämpligt att lägga skadade hjälmar i papperskorgen.